Top
Menu Luk
Nye Vinduer

3 tilfælde, hvor du skal overveje nye vinduer


Det kan være svært at vurdere, om det er tid til at udskifte vinduerne i din bolig. Ofte kan du ikke selv vurdere dit behov for isolering eller lys, og derfor kan det være en god idé at tage en samtale med din lokale tømrer, der har erfaring på valg og udskiftning af nye vinduer. Her er tre situationer, hvor du passende kan overveje, om du skal have udskiftet dine vinduer.

Gammelt hus med gamle vinduer

Køber du et gammelt hus, der ikke har haft en renovering i mange år, er det muligt, at nye vinduer bør stå øverst på listen over ting, du skal have ordnet. I lang tid har vinduer været en udfordring i byggeriet, fordi de havde en dårlig isoleringsevne. I dag er det dog næsten den omvendte situation. Mange moderne vinduer isolerer så godt, at det næsten er det mest isolerede i hele bygningen.

Står du med et gammelt hus, er det muligt, at huset i sig selv ikke er synderligt godt isoleret. En mulig løsning, der også er mere overskuelig end at gå i gang med at isolere hele huset, er at udskifte vinduerne til nye. Her er der mange penge at spare på varmeregningen, og udskiftning af vinduerne tæller desuden som en forbedring af husets stand, og det er derfor en investering, du foretager dig.

Gennemgående renovering af facaden

Det kan være, at din facade skal have en opfriskning, der er så gennemgribende, at kanten omkring vinduerne også bliver påvirket. I sådan en situation er det ideelt at overveje at få udskiftet vinduerne i samme omgang. Når vinduerne skal udskiftes, skal man nemlig have adgang til området omkring dem, og det kan betyde skrammer eller nedtagning og lister. Det såkaldte finish kan derfor halte efterfølgende. Skal facaden udskiftes, vil dette finish dog blive ordnet, når facaden etableres rundt om vinduerne.

En anden situation kan være, at du vil have større eller flere vinduer. Vil du have en flot facade, bør du få udskiftet de gamle vinduer til de nye, større vinduer, inden, så du ikke efterfølgende skal lappe din nye facade.

Nye Vinduer

Mere lys i dit liv – og dit hus

Mange overvejer ikke, om de får nok lys ind i deres bolig. Da vinduerne isolerede dårligt, var man påpasselig med at indsætte for mange vinduer for at holde på varmen. Det betyder, at en del ældre huse har få vinduer, der naturligvis giver mindre naturligt dagslys. Dags- og sollys er essentielt for vores velvære, men det er også med til at stabilisere vores elregning, fordi vi bruger mindre el til lyskilder. Det kan måske virke trivielt, men indsætter du flere vinduer i din bolig, vil du hurtigt kunne se det på din elregning.

Placeringen af vinduerne i bygningen har også en indflydelse på mængden af lys – eksempelvis tagvinduer. Har du åbent op til taget eller et fladt tag, kan du overveje ovenlysvindue, der ofte giver mere sollys end vinduer på vægge, da disse jo er påvirker mere af solens placering på himlen. Er du i tvivl om, hvad dine muligheder er, kan du passende tage en snak med en tømrer, der let kan vejlede dig.