Top
Menu Luk

Stod selv for regnskaberne


Den lille andelsforening a/b Lunden på Nørrebro i København huser kun ni andelslejligheder. I en årrække klarede foreningen regnskaberne selv for at spare penge, da man som lille forening ikke har den største økonomiske råderum, forklarer Bettina, tidligere medlem i foreningens bestyrelse. I foreningen boede en, der arbejdede som økonomiansvarlig i et mindre firma, og med hans hjælp havde bestyrelsen styr på regnskaberne, indtægterne og udgifterne. Dén model blev besluttet efter en afstemning i foreningen, da alle beboere på den måde kunne spare lidt penge, da der ikke skulle betales for en revisor. Det fungerede fint, og da foreningen på en generalforsamling vedtog fremover at benytte sig af privat vurdering fremfor den offentlige, når en lejlighed skulle sælges, kunne de hurtigt regne den nye andelskrone ud. Det så rigtig godt ud, og de andelshavere, der snart skulle sælge, blev glædeligt overraskede. De ville få et stort overskud.

Andelskrone var for høj

”Vi havde tidligere brugt revisor Kim Hersland, og selvom samarbejdet fungerede godt, opsagde vi ham for at spare udgiften. Det er jo ikke det mest normale, at man som andelsforening ikke benytter sig af en revisor, men vi havde tiltro til vores nabo, der jo var økonomiansvarlig til hverdag, så vi troede, at alt var i skønneste orden”, fortæller Bettina. Men andelshaverne skulle snart blive klogere. Da flere beboere var godt i gang med at sætte deres lejlighed til salg, opdagede den økonomiansvarlige nemlig pludselig ved nærmere eftersyn, at han havde lavet en fejl i regnestykket. For en sikkerheds skyld ringede Bettina til Kim Hersland, og han gennemgik alle foreningens indtægter og udgifter og regnskaberne fra de år, den lille forening ikke havde fået hjælp. Resultatet var nedslående: Andelskronen var sat alt for højt, og i virkeligheden var lejlighederne derfor meget mindre værd end antaget.

Hjælp til ro i sindet

”Det var et gigantisk chok for de af beboerne, der var ved at sælge. De troede jo, at de ville tjene meget mere, og de havde allerede skrevet under på købskontrakter på huse”, fortæller Bettina og tilføjer, at der kort efter chokket trods alt indfandt sig en lettelse over, at Kim Hersland havde fået styr på det hele, så der ikke blev solgt nogle lejligheder til en forkert pris. ”Det havde jo været ulovligt”, som hun siger. Andelskronen blev naturligvis straks rettet, og andelshaverne fik solgt deres lejlighederne, dog til langt mindre overskud end forventet. Heldigvis løb det stadig rundt for dem, så de endte med at gennemføre deres huskøb, men det var en ubehagelig oplevelse. ”Gudskelov, at vi opdagede fejlen og fik styr på det”, siger Bettina og tilføjer, at foreningen nu og fremover gladeligt betaler, hvad Kim Herslands hjælp koster, for at sove trygt om natten.