Top
Menu Luk

Værd at vide om asfaltarbejde


Står du og overvejer hvilken type belægning du skal bruge til et projekt, og er asfalt en af mulighederne? Så læs med her og bliv lidt klogere på, hvad asfalt kan give dig af fordele.

Bedst over tid

Sten eller fliser ser måske bedre ud her og nu, og måske også de kommende par år. Men der skal faktisk ikke meget til, at sten og fliser enten knækker eller lægger sig ujævnt. Især hvis der er hældning på området, og det er udsat for meget vand. Det vasker sandet væk mellem stenene og giver dem mulighed for at rykke sig.

Det forholder sig noget anderledes med asfalt. Asfalt er kendt for at være sort og glat, men det er også kendt for at være holdbart. Det er et utrolig slidstærkt materiale, der holder udseendet og formen år efter år. Det fungerer lige så godt til områder som indkørsler og parker, hvor der ikke er så meget tung trafik, som på større, trafikerede områder som veje og industriområder. Man siger, at et godt udført asfaltarbejde kan holde i minimum 20 år. Derefter kan man skrabe det øverste lag af og lægge nyt, og så er det som at have en helt ny belægning.

Et væld af muligheder

Selvom asfalt ofte bruges til plane overflader som veje og hustage, er materialet på ingen måde begrænset til at ligge på helt vandrette områder. Materialet kan naturligvis sagtens bruges på områder med skråninger, hvor grus eksempelvis kan være en udfordring for køretøjer at køre på, ligesom stenene over tid vil samle sig i bunden. Men man ser også flere og flere steder i dag, hvor asfalt er brugt mere kreativt. Det kan være på legepladser, hvor der er små “buler” rundt omkring, som børnene kan løbe og lege på, eller endda cykle og stå på løbehjul på. Det styrker deres motorik, og det er da ærlig talt også sjovere end helt plane overflader.

Der er også masser af muligheder for at få farvet asfalt i dag. Ikke nødvendigvis at farve selve asfalten, da dette er meget omkostningsfuldt, men det er muligt at få belægning til at lægge ovenpå asfalten. Det kan være gavnligt på parkeringspladser og legepladser, hvor særligt farvede områder kan indikerer, at området kun må bruges til særlige ting.

Al asfalt kan genbruges

En vigtig faktor for mange i dag er, om deres produkter er genanvendelige. Vi bevæger os langsomt men sikkert væk fra brug-og-smid-væk-kulturen og over mod en mere kritisk tilgang, hvor vi hellere køber ting, der kan holde længe og som kan genbruges til noget andet. Og her bør du vælge at få udført asfaltarbejde. Asfalt er nemlig en af de mest genanvendelige materialer, der findes. I Danmark genbruges om op imod 60% af asfalten i dag, men branchen arbejder hårdt for, at al asfalt bliver genbrugt i fremtiden. Gammel asfalt kan rives op, ophugges og opvarmes, hvorefter det blandes sammen med de manglende komponenter. Det reducerer mængden af nye materialer som den sorte asfaltklæbemasse bitumen, der er den største miljøsynder i produktet, og ligeledes det dyreste materiale. Med andre ord skal du ikke være bange for miljøbelastningen ved produktet, da regnskabet ser meget bedre ud end for mange andre materialer.